Yangın felaketinden korunmak için pek çok kişi çeşitli güvenlik tedbirleri alır. Teknolojinin gelişmesi sayesinde elektronik güvenlik sistemleri yangının önlenmesi ve yangın oluştuğunda en kısa sürede fark edilebilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Yangın yüzünden ciddi boyutlarda can ve mal kaybına görülebilir. Bu nedenle Yangın Alarm Sistemleri kullanılmalıdır. Yangın alarmıyla alevler çevreye yayılmadan henüz başlangıç evresindeyken fark edilebilir. Yangın kısa sürede yayıldığı için erken fark edilmesi hayat kurtarıcı bir etkiye sahiptir. İtfaiyeyle veya bireysel çabalarla başlatılan söndürme çalışmaları ne kadar erken olursa o kadar iyi sonuç elde edilir. Yangın felaketi hem açık hem de kapalı alanlarda ortaya çıkabilir. Yangın Algılama Sistemleri adı verilen teknolojik cihazlardan yardım alınarak alevlerin yoğun olduğu yerler tespit edilir ve söndürme çalışmaları öncelikli olarak o bölgeden başlatılabilir. Bu şekilde zaman kaybının önüne geçilerek maddi hasarın artması da durdurulmuş olur. Günümüzde Okul Yangın Alarm Sistemi ve buna ilaveten kamu binası, hastane, kampüs, belediye binası, havalimanı, alışveriş merkezi, market, toplu konutlar, apartmanlar ve siteler gibi çeşitli yerlerde yangın alarm sisteminin tercih edildiğini görebilmek mümkündür.
Yangın kısa bir sürede etrafa kolayca yayılabilir. Büyük ölçüde can ve mal kaybına yol açması, ormanlık alanlar, betonarme yapılar ve ahşap binalar olmak üzere pek çok yerde görülmesi nedeniyle yangına karşı tedbirli olmak bir zorunluluktur. Yangın esnasında alevler hızlıca sıçradığı için söndürme çalışmalarının da erkenden başlatılıp yangının kontrol altına alınması hayat kurtarıcı bir eylem olabilir. Bu nedenle teknolojiden yararlanılarak geliştirilen Yangın Alarm Sistemleri ile pek çok yaşamsal alanda karşılaşmak mümkündür. Günümüzde pek çok binada kullanıldığı bilinen Yangın Alarm Seti dedektör, siren, sensör ve kontrol panelinden meydana gelir.
Yangın Alarm Sistemleri gerek itfaiye ile gerekse de farklı elektronik güvenlik sistemleriyle entegre edilerek kullanılabilir. Böylece hem yangın başlangıcındayken fark edilir hem de söndürme çalışmaları ile binanın tahliye edilmesi kolaylaştırılabilir. Yangın alarmı devreye girdiğinde itfaiye ile kontrol paneli aracılığıyla doğrudan iletişim kurulması sayesinde söndürme çalışmaları mümkün olan en kısa sürede başlatılmış olur.
İtfaiyenin yanı sıra Yangın Alarm Sistemi ve acil anons ses sisteminin uyumlu olacak şekilde kullanıldığı da sıkça görülür. Bu kapsamda yangın alarmının bir parçası olan dedektörler alevlerden çıkan dumanı algıladığında acil anons ses sistemi de hiçbir kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan otomatik bir biçimde devreye girer ve yangının başladığına dair uyarı içerikli ses kaydı binanın her köşesinden duyulacak şekilde yayınlanır. Böylece durumu fark eden insanlar bulundukları yeri terk ederek canlarını kurtarma şansına sahip olur.
Hem açık hem de kapalı mekanlara kurulabilen yangın alarm sisteminin montajında ilk olarak binanın mimari özellikleri göz önünde tutulur. Ardından dedektörlerin en rahat algılama yapabileceği noktalar seçilir ve sonrasında gerekli olan teçhizat temin edilerek kurulum süreci tamamlanır.
Kontrol Panelleri: Yangın alarm sisteminin esas parçası olan kontrol paneli boyut yönünden farklılık gösterir. Yangın alarmının kurulacağı yerin büyüklüğü ve sahip olunan dedektör adedine göre farklı kontrol panelleri temin edilebilir.
Dedektör: Dedektörler kullanılan yangın alarm panelinin çeşidine göre adet yönünden değişebilir. Kimi yangın alarm sistemlerinde 20 adet ve kimisinde de 128 adede kadar miktarda kullanıldığı görülür. Dedektörler sayesinde alevlerden çıkan dumanlar ve yangının yol açtığı ısı değişimi algılanarak kontrol paneline bildirilir. Böylece yangın alarmı devreye girerek insanların uyarılması sağlanır.
Yangın İhbar Butonları: İhbar butonları sayesinde yangın alarm sisteminin sirenleri ötmeye başlar ve böylece binada bulunan herkes yangından haberdar edilir. Belirli yönetmelikler ile yangın ihbar butonlarının nasıl konumlandırılacağı belirlenir. Buna göre yerden 1,4 metre yükseklikte erişimi kolay olacak şekilde monte edilmesi bir zorunluluktur.
Sirenler: Alarm sirenleri dedektörlerden kontrol paneline iletilen sinyaller sonucunda ötmeye başlar. Sirenler binanın her köşesinden duyulabilecek kapasitede bir desibel aralığına sahiptir. Sirenlerden yardım alınarak binadaki kişiler uyarılır ve tahliye süreci de başlatılmış olur.
Konvansiyonel Sistemler: Bu tür alarm sisteminde yangının başladığı yer bölgesel olarak tespit edilir. Sistemi oluşturan her bir yangın bölgesi 20 adet dedektörün tek bir hat üzerine dizilmesiyle oluşur.
Adresli Sistemler: Adresli sistemler konvansiyonel sistemlerden farklı olarak yangının noktasal olarak nerede başladığının görülebilmesini sağlar. Bu nedenle yaygın bir kullanım ağına sahiptir. Bir adresli yangın alarm sisteminde sayısı 128’e kadar varan dedektörler tek bir hat üzerinde değil loop adı verilen dairesel bir alan dahilinde birbiriyle bağlantılı olarak işlev gösterir. 128 adet dedektörün kullanılması demek adresi sistemlerin daha büyük yüzölçümüne sahip olan açık veya kapalı mekanlarda kullanılabilmesi demektir.
Gazi Information Teknoloji’nin uzman kadrosu tarafından Yangın Alarm Sistemleri Amasya ilinin her yerine hizmet ulaştırılmaktadır. Yaygın servis ağımız ve tecrübeli teknik ekibimizle hizmet ulaştırdığımız Amasya’daki ilçeler ise şu şekilde listelenebilir:
Hayati tehlikeye yol açan yangın felaketinden yaşam alanlarınızı koruyabilirsiniz. Bunun için Amasya Yangın Alarm Sistemleri denildiğinde dinamik ve başarılı kadrosu ile Elektronik Güvenlik Sistemleri sektöründe varlık gösteren Gazi Information Teknoloji’den destek alabilirsiniz. Gazi Information Teknoloji’nin deneyimli uzman ekibinden ücretsiz keşif hizmeti isteyerek müşteri veri tabanına kaydınızı yaptırabilirsiniz. En kaliteli yangın alarm sistemine firmamız aracılığıyla uygun fiyatlarla üstün hizmet alarak sahip olabilirsiniz.
Yorumlar
Bu hizmet ile ilgili yorum bulunamadı!
Yorumunuzu Yazın