Fiber Optik Sistemler Nedir?
Fiber Optik Sistem Nedir? sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz; Fiber Optik Sistemler teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesi sonucu çok fazla bilgiyi, çok daha hızlı ve uzak mesafelere ışık hızında iletilmesini sağlayan sistemlerdir.
Son yıllarda, ses ve datanın yanı sıra yangın algılama, alarm, kartlı geçiş, kamera, bina yönetim sistemleri gibi pek çok altyapı sistemlerinin IP tabanlı sistemleri kullanmaya başlaması nedeniyle, Network altyapısı bu tarz binaların en kritik sistemi haline gelmiştir. Yapısal Kablolama altyapısı bu tip binaların ya da kuruluşun tüm ticari süreçlerinde oldukça önemli bir rol oynaması sonucunu ortaya çıkarmıştır.
Farklı sistemlerin IP tabanlı iletişimin tek bir Network Sistemi üzerinden bütünleştirilmesi ise fiber optik teknolojisi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu sistemler Fiber Optik Haberleşme ile sağlamış oldukları yüksek bant genişliği ve yüksek hız desteğinin yanı sıra uzak mesafelere kadar iletişime imkan tanıması açısından bina içi omurga kablolaması için en ideal iletişim aracı olmuştur. Günümüzde fiber optik teknolojisi artık sadece telekom ve yerel alan ağlarında değil, havacılık, otomotiv sektöründen, güvenlik ve Zayıf Akım Sistemlerine kadar bina içi zayıf akım sistemlerinin tamamında uygulanabilen yaygın bir teknoloji haline gelmiştir.
Bireylerin ve kurumların gelir seviyelerin yükselmesine paralel olarak teknolojik çözüm ve ürünlerde değişim ve farklılaşma, arge çalışmaları ve üretim faaliyetleri hızlıca gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Yeni ürünlerin ve çözümlerin geliştirilmesinde amaç kullanıcılara daha fazla konfor ve faydanın sağlanmasıdır. Fiberin maliyeti yüksek olmasına karşın, sağladığı avantajlar (yüksek hız, bant genişliği, mesafe sınırı olmaması, bilgi güvenliği ve daha az alan kaplaması) nedeniyle tüm sektörlerde Telekom, yerel alan ağlarında (Ofis, Banka, AVM, Otel), havacılık, otomotiv sektöründe, savunma sanayinde, güvenlik ve zayıf akım sistemlerinde başarıyla kullanılan yaygın bir teknolojidir.
Fiber Optik Sistemlerin önemine ve inceliklerine hakim olan firmamız deneyimli ve uzman ekibiyle bu konudaki tüm ihtiyaçlarınızın projelendirilip, OTDR ölçümüne kadar bütün aşamaları büyük bir titizlikle yapmaktadır. Fiber Optik Projelendirme, Sonlandırma ve Ölçüm Projeleriniz için bizimle iletişime geçip teklif alabilirsiniz.
Fiber Optik Sistemleri Çalışma Prensibi
- Fiber, ışık kaynağından gelen sinyallerin hedefteki kaynağa iletilmesidir. Bu ışık sinyaliyle taşınan bilgiler cam içerisinde iletilmektedir. Fiberi kaplayan kablolar ise ışığı taşıyan camın kırılmasına ve sinyal kaybına karşı bir koruma görevi üstlenmektedirler. Fiber gerçekte bir kıl hacmindedir. Fakat Fiber Kablo bütünü içerisindeki fiberi kırılma ve sinyal kayıplarına karşı çok iyi koruyup yapılandırabilmektedir.
- Fiber Optik Kablo içerisindeki bilgi ışık dalgalarıyla taşınmaktadır. Fiber Optik Teknolojisi bu sebeple bant genişliğini sınırlandırmayan bir sistemden oluşmaktadır.
- Fiber Optik Sistemler yıldırımlar, floresan ışıkları, elektrik motorları veya diğer kabloların elektriksel yükünden etkilenmezler. Ayrıca enerji yaymadığı için de diğer iletişim sistemlerini de etkilemez.
- Fiber Optik Çalışma Prensibi üst düzey güvenlik ağı ile çalışmaktadır. Fiber Optik Sistemler ayrıca çok kolay bir şekilde kurulabilmektedir.
- Elektrik alanlarının neden olduğu gerilim ve iletkenlik risklerini ortadan kaldıran bu iletişim elemanları, patlama veya yangın gibi tehlikelere karşı da tam güvenlik sağlamaktadır.
- Uçucu sıvılar ve tehlikeli sınıfına dahil olan gazlar da dahil olmak üzere her ortamda güvenle kullanılabilmektedirler. Fiber Optik Teknolojileri uzun süreli maliyeti, nakliyattan montaja dek her aşama düşünüldüğünde çok daha düşüktür.
Fiber Optik Sistemleri Kurulurken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Fiber Optik Sistemleri uygulamasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus Fiber Optik Ek kayıp değerlerini etkileyecek ve kayıp miktarlarını yükseltecek etkenlerden özenle kaçınmaktır.
- Fiber Optik Teknolojisi için kullanılan Fiber Optik Patch Panel, Fiber Optik Ek Kutusu gibi ek cihazlarının bakımlarının yapılması Fiber Optik Sonlandırma Cihazının çok temiz kullanılması gerekmektedir.
- Fiber Optik ek işleminin tozsuz ve temiz bir yerde yapılması gerekmektedir. Fiber Optik Fusion Sonlandırma işlemini uzman personellerin yapması gerekmektedir. Fiber Optik Sonlandırma Kutusunda kablo sonlandırılmalıdır.
- Fiber Optik Kablolamada montaj esnasındaki kıvrımlar bükülmeler ve köşe dönmeler çok ciddi FO sinyal kaybına neden olmaktadır. Olumsuzluklara sebebiyet vermemek için Fiber Optik Kablolama esnasında bu hususlara özellikle dikkat edilmelidir.
- Fiber Optik Haberleşme hattının üzerinde çok sayıda ek olabilmektedir. Her ekte ister istemez bir sinyal kaybı olmaktadır. Hat üzerindeki bütün eklerdeki sinyal kayıplarının toplamı hattın üzerindeki toplam sinyal kaybını oluşturmaktadır. Bu yüzden her noktadaki ek kaybı önemlidir.
- Bu bilgiler ışığında yapılan her Fiber Sonlandırma işleminden sonra kesinlikle Fiber Optik Sinyal Ölçümü yapılıp kayıp değerlerinin Fiber Optik OTDR Ölçümü raporuyla belirlenmesine özen gösterilmelidir. Ölçüm sayesinde Fiber Optik Kablo Test Fiber Optik OTDR Ölçüm raporunda sinyal kaybı yüksek çıkan noktalara tekrardan Fiber Optik Kablo Sonlandırması yapılmalıdır. OTDR Ölçüm Cihazının bakımları ve kalibrasyonları düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
- Kalibrasyonları ve bakımları yapılmayan Fiber Optik Ölçüm Cihazının OTDR ölçüm sonuçları yanıltıcı olabilmektedir. Bundan dolayı Fiber Optik Sonlandırma ve OTDR Ölçüm Cihazlarının temizlik ve bakımları hayati önem taşımaktadır.
Aynı zamanda tüm bu işlemlerin uzman kişiler tarafınca yapılması önerilmektedir. Çünkü fiber optik kablolama sisteminin aktif çalışması için uzman ellerden geçmesi gerekmektedir. Bu durumun yanı sıra fiber optik çalışma prensibine göre, fiber optik teknolojisinin kullanım yerlerine göre uyumluluğu da önemli olmaktadır.
Fiber Optik Sistemleri Avantajları
- Fiber Optik Kablolama Sistemi, uzak mesafelere çok fazla bant genişliğindeki bilgileri ışık hızında iletmesi,
- Tek kablo içerisinden binlerce Fiber Optik Kablo geçme imkanı,
- Maliyet olarak düşük, kalite olarak yüksek çalışması,
- Dayanıklılık ve çeşitlerine göre farklı türlerde bulunması,
- Fiber Optik Kablonun ham maddesi cam yani toprak olduğu için paslanma veya oksitlenme gibi sorunlar ile karşılaşılmaz ve çok daha uzun ömürlüdürler. Bu yüzden yerin altında bile rahatlıkla kullanılabilmektedir.
- Fiber Optik Kablolar iletken bir malzeme olmadığından dolayı elektrik akımlarından ve elektro manyetik alanlardan etkilenmemektedirler. Bu sayede düzgün veri alışverişi sağlamaktadırlar. Veri akışı işlemi bulunan her ortamda kırılma ya da bükülmeden dolayı zarar görmediği sürece en hızlı olarak devam etmektedir.
- Fiber Optik Teknolojisi bilgi taşıma mesafesi olarak metal kablolara oranla kıyaslanmayacak kadar fazla bir kapsama sahiptir.
- Fiber Optik Haberleşme bilgi aktarırken veri kaybını yok denecek kadar az bir seviyeye düşürmektedir. Çünkü hem kablo koruması hem de iç dizayn olarak gelişmiş bir şekilde tasarlanmaktadır.
- Bilgi güvenlik açısından metal kablolardan çok daha güvenlidir. Kullanım şartlarına ve kurulum düzenine göre çok uzun ömürde çalışabilmektedir.
Yorumlar