Network Sistemleri Nedir?
Network Altyapı Sistemleri
- Kurumların sahip olduğu tüm altyapı sistemlerinin hızlı ve verimli çalışabilmesi için Network Altyapısı çok önemlidir.
- Network Sistemlerinin işletmenizin ihtiyacına uygun, güvenilir, ekonomik ve sürdürülebilir olarak tasarlanıp, uygulanması gerekmektedir.
- Gazi Information Teknoloji olarak sektörümüzdeki bilgi birikimi ve tecrübemiz ile müşterilerimize network altyapısı kurulumu ve yönetimi konusunda profesyonel hizmet vermekteyiz.
- Network Sistemleri çözümleri belirlenmeden önce müşterinin ihtiyaç analizi yapılmaktadır. Mevcut yapısı ve mevcut ihtiyaçları ele alınmaktadır.
- Gelecekte firmanın ya da kurumun ulaşabileceği konum göz önünde bulundurularak, ağ altyapısı ve topolojisi genişletilebilir olarak tasarlanmaktadır.
- Her türlü aktif Network Cihazının kurulumunu konusunda tecrübeli personelimiz tarafından yapılmaktadır ve periyodik kontrollerle sistemli bakımı yapılmaktadır.
Network Altyapısı ve Kablolama hizmeti kapsamında verdiğimiz hizmetler:
- Yapısal Kablolama Hizmetleri
- CAT-5, CAT-6 Network Kablolama Hizmeti
- Sistem Odası Kurulum ve Düzenleme Hizmeti
- Kabinet Montaj ve Temin Hizmeti
- Patch Panel, Switch Montaj ve Test Hizmeti
- Fiber Optik Kablolama, Sonlandırma ve Ölçüm Hizmeti
- Kablosuz Ağ Kurulum ve Ekleme Hizmeti
- Kanal Çekme ve Yapılandırma Hizmeti
- Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Montajı
- Kesintisiz UPS Hattı Kurulum ve Test Hizmeti
2004 yılından bu yana bilişim sektöründeki deneyim ve tecrübesi ile Altyapı Firmaları arasında yer alan Gazi Information Teknoloji San. Ve Tic. A.Ş olarak yeni kurulumlarda ve var olan sistemlerin altyapı ve kablolama sistemlerinin yeniden yapılandırılmalarında, sisteminiz için en uygun kablolama alternatiflerini üretiyor ve gerçekleştiriyoruz. Bakım Anlaşması dahilindeki firmalara bu hizmetimizi sürekli hale getiriyoruz. Altyapının sağlıklı çalışır durumda olduğunu periyodik testlerimiz, yönetilebilir ürünlerimiz ile bilginize sunuyoruz. Firmanıza en uygun hizmeti belirlemek için Ücretsiz Keşif Avantajımızdan yararlanabilirsiniz.
Network Sistemleri Çeşitleri
Network Altyapısı ve Kablolama
- Network Sistemleri iki veya daha fazla cihazın (bilgisayar, yazıcı, sunucu, IP Kamera, IP telefon, faks, cep telefonu vb.) birbirleriyle Switch(anahtar), Router (yönlendirici) Wireless Access Point (kablosuz erişim noktası) gibi Ağ Cihazları ile bağlı olduğu, birbirleriyle haberleşebildiği ve belirli kaynakları paylaştıkları ağ ortamına denmektedir.
Network Altyapısı ve Kablolama bakımından Network Sistemi pasif bölüm ve aktif bölüm olarak ikiye ayrılmaktadır.
- Pasif Kısmı; kablo, kabinet, Patch Panel, priz, Patch Kablo, bağlantı konektörü gibi bileşenlerden oluşmaktadır.
- Aktif kısmı; bilgisayarlar, sunucu, istemci, hub, switch, router, firewall, yazıcı, faksgibi elektronik cihazların yazılımları gibi bileşenlerden oluşmaktadır.
Network Sistemleri, Ağ Bağlantısı modellerine göre üçe ayrılmaktadır;
- LAN (Yerel Alan Ağı)
- WAN (Geniş Alan Ağı)
- VPN (Sanal Özel Ağ)
Yerel Alan Ağı
- Belli bir sayıdaki cihazların local bir alanda fabrika, bina, ofis vb. gibi oluşturdukları ağ çeşidine denir. LAN, Yerel Alan Ağ Bağlantılarında, bilgisayarlar, yazıcılar, IP telefonlar ve diğer cihazların oluşturduğu bir network çeşididir. LAN Yerel Alan Ağ Sistemibulunan bir ofiste veya bir bina içinde yazıcı, dosya ve program paylaşımı gibi işler kolaylıkla ve verimli bir biçimde yapılabilmektedir.
- Yerel AlanAğ Sistemlerinin fiziksel yapılarını göstermek amacıyla ağ diyagramları kullanılmaktadır ve network ağının mantıksal yapısı gösterilebilmektedir. Yerel Alan Ağları için iki iletişim teknolojisi kullanılmaktadır. Bunlardan biri Ethernet diğeri ise Wireless’dır. Standart bir Ethernet Ağı, cihazların Ethernet Kabloları yardımıyla bağlandığı hub ve switch (yönlendirici) ‘lerden oluşmaktadır. Standart bir kablosuz ağ ise sinyalizasyon yönetimiyle kablosuz erişim noktaları üzerinden cihazların birbirleri ile bağlantı kurmalarını ve veri aktarımını sağlamaktadır. Her iki teknoloji de cihazların doğrudan birbirleriyle bağlantı kurmalarına izin vermektedir. Yerel Alan Ağlarının işlevleri ise bununla sınırlı durumdadır.
Wide Area Network
- WAN (Geniş Alan Ağı) bir ağdaki kullanıcıların sayısının artması ve ağın alan bakımından genişlemesi sonucunda ortaya çıkan ağ tipine denilmektedir. Geniş Alan Ağı Sistemleri farklı bölgeler içinde olan bilgisayar ya da sunucuları içeren birden çok Yerel Alan Ağı Sisteminin birbirine bağlanmış şeklidir. Local ağlar arası bağlantı Fiber Optik Kablolar aracılığı ile olabileceği gibi Kablosuz Sistemler ve uydular aracılığı ile de sağlanabilmektedir. En küçük WAN ağı örneği olarak da Bluetooth ve Wireless Lan gibi ağ bağlantıları Wİ-Fİ olarak bilinmektedir. Bu tarz ağ yapılarını kurabilmek için Radyo frekansları kullanılmaktadır.
- Geniş Alan Ağı kapsamındaki birden fazla Yerel Alan Ağı bağlantıları için birbirinden bağımsız ağlar arasında iletişimi sağlayan yönlendirici (router) cihazları kullanılmaktadır. Yönlendiriciler (router) yardımıyla Geniş Alan Ağı sistemine ait tüm ağların birbirleriyle bağlantı kurma olanağı sağlanmaktadır. Geniş alan ağı kullanıcıların uygulamalara, hizmetlere, kaynaklara erişim için de imkan tanımaktadır. Tek ve merkezi bir bölge üzerinden kullanıcılar istenilen kaynak, hizmet veya uygulamalara geniş alan ağı üzerinden erişebilmektedir.
Vpn (Virtual Private Network)
- VPN (virtual private network) Sanal Özel Ağına verilen isimdir. VPN Sanal Özel Ağ ile internet gibi halka açık ağlar üzerinden güvenli bir şekilde kullanıcıların kendi kurum kaynaklarına erişmeleri sağlanmaktadır. Özel Sanal AğVPN (virtual private network) ağlara güvenli bir şekilde uzaktan erişimde kullanılan bir teknoloji olmaktadır.
- Şirketlerin ya da kamu kuruluşlarının yazılımsal veya sistemsel desteğe ihtiyaç duyulduğunda VPN Ağı aracılığı ile destek ekibi sanki oradaymış gibi işlemlerde bulunarak sorunu çözebilmektedir. Genel olarak farklı teknolojilerden yararlansa da bilgisayarların fiziksel şekilde kullanıldığı yerden erişmek isteyen bilgisayar arasında kriptolu şifreleme mantığı ile güvenli bir ağ açmaktadır. Bu ağ içerisinde geçiş yapan bilgiler dışarıdan kriptolu şifre ile korunduğu için görünmemektedir.
Bunların dışında da özelleşmiş ağ çeşitleri olsa da en yaygın kullanılan ağ çeşitleri bunlardır. Network Altyapısı ve Kablolama hizmetleri bu sistemlere göre değişiklik göstermektedir.
Firmamız Network Kurulumu montajı ve bakımı hizmetleri konusunda tecrübeli kadrosu ve altyapısı ile hizmet vermektedir. Müşterilerine gereksinimlerini tespit etmede danışmanlık yaparak, ihtiyaçları doğrultusunda kablolu veya kablosuz çözümler sunmaktadır.
Fiber Optik Sistemler
Kablolu Sistemler, çok daha karmaşık ihtiyaçlara cevap vermektedir. Kablolama ayrıca veri akışının kontrolünü de daha iyi sağladığı için özellikle çalışma hayatında vazgeçilmezdir. Öte yandan geliştirilen Fiber Optik Sistemler, taşıma kapasitesi ve hızını arttırarak kablolu sistemlerin daha önce sahip olduğu dezavantajları da ortadan kaldırmıştır. Bu anlamda Kablosuz Sistemler ve Fiber Optik Sistemler birbirinin alternatifi olmak yerine tamamlayıcısı halini almıştır.
Müşteri memnuniyeti odaklı ve planlı bir projelendirme aşağıdaki aşamaları içerir:
- Uzman bir ekip ile tespit çalışması: Bu aşamada, müşterimizin sahip olduğu alt yapı incelenmektedir. Kullanım amacına göre mevcut ihtiyaçları tespit edilmektedir. Müşterimizin potansiyeli doğrultusunda sistemin genişleme olasılıkları oluşturulmaktadır.
- Teklif: Etüt çalışması sonunda proje detaylı bir şekilde müşterimiz ile paylaşılmaktadır. Yaklaşık maliyet çalışması yapılmaktadır. Proje konusunda müşterimizle mutabık kalınması durumunda çalışma başlatılmaktadır.
- Planlama: Kullanılacak olan malzemelerin temin süresi, işçilik süresi gibi kalemler de göz önünde bulundurularak iş planı oluşturulmaktadır.
- Seçilen kablo çeşidi ve uygun malzemeler kullanılarak Fiber Optik Kablolama işlemi yapılmaktadır.
- Kabloların birleştirilerek iletimin başlayabilmesi için Fiber Optik Sonlandırma işlemi yapılmaktadır.
- Sinyal ölçümü için Fiber Optik OTDR Ölçümü yapılmaktadır.
- Test çalışmalarının olumlu sonuçlanmasının ardından proje müşteriye teslim edilerek sonlandırılmaktadır.
Firmamız, yukarıda belirtilen aşamalar doğrultusunda kaliteli malzeme tercihi ve işçilik ile gerek kurumsal gerek bireysel kullanım amaçları için Fiber Optik Projelendirme konusunda anahtar teslim hizmet vermektedir.
Sistem Odası Kurulumu
Sistem Odası Kurulumu (Data Center, Server Odası Kurulumu) özellikle kurumsal olan ya da kurumsal olma hedefindeki kurumlar için hayati öneme sahiptir.
Bir firma için sistem odası, server sistemlerinin, network ekipmanlarının, iletişim ekipmanlarının bulunduğu ve tüm bu sistemlere giden kablolama sisteminin sonlandırıldığı yerdir.
Ayrıca verdiğimiz diğer hizmetler;
- Kanal Çekme ve Yapılandırma,
- Kabinet Montajı,
- UPS Montajı ve Network Cihazları Montaj ve Kurulumu.
Kablosuz Sistemler
Kablosuz Sistemler ilk olarak acil durum ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kızıl ötesi sinyaller üzerinden iletişimi sağlarken, avantajlarının ön plana çıkmasıyla geliştirilerek yaygınlaşmıştır. Bugün radyo frekansları üzerinden veri iletimi sağlayarak oluşturulan kablosuz sistemler, birçok kullanım alanı bulmaktadır.
Kablosuz Sistemler;
- Düşük maliyetli olması,
- Altyapı ve kablo bağlantısına gerek duymaması,
- Kablolu bağlantıların aksine birden çok bağlantı noktası üzerinden çalışabilmesi,
- Çok daha fazla kullanıcının katılımını sağlayabilmesi,
- Çok geniş bir alanda kullanılabilmesi,
- Kabloların getirdiği muhafaza, bakım maliyeti ve zamanından kurtarması gibi nedenlerle tercih edilmektedir.
Kablosuz ağ bağlantı noktaları birbirleriyle iletişim kuracak şekilde tasarlanmıştır. Dinamik yol gösterme (dynamic routing) prensibine göre çalışan Kablosuz Sistemler kullanıcı için en etkin kullanımı sağlamaktadır. Bu prensibe göre iki nokta arasında hareket edecek olan veri en hızlı ve güvenli yolu seçerek ilerlemektedir.
Yorumlar