Yangın kısa bir zaman dilimi içerisinde büyük çaplı can ve mal kaybına neden olabilen bir doğal afettir. Bu nedenle de bireylerin yangına karşı tedbirli olması gerekir. Pek çok yaşam alanında meydana gelen yangından korunmak için elektronik güvenlik sistemlerinden destek alınabilir. Bu amaçla üretilen Yangın Alarm Sistemleri evler, işyerleri ve bahçeler gibi sayısız açık ve kapalı alanda kullanılabilir. Yangın Algılama Sistemleri flaşör, siren, dedektör ile kontrol panelinden oluşur. Alevler etrafı sarmadan dedektörler tarafından algılanarak orada bulunan herkesin yangına karşı uyarılması sağlanır. Böylece maddi ve manevi hasar en az düzeyde tutulmuş olur. Yangın hızlıca etrafı sarma özelliğine sahip olduğu için ne kadar erken fark edilirse çevreye de o kadar az zarar verir. Okul Yangın Alarm Sistemi başta gelmek üzere hastane, havalimanı, süpermarket, otel, kampüs, belediye binası, alışveriş merkezi, toplu konutlar, siteler, apartmanlar ve tatil köyleri gibi pek çok yerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yangın adı verilen afet esasen yanıcı maddelerin çevreye yüksek miktarda ısı ile ışık saçarak kontrolden çıkarak yanması sonucunda ortaya çıkar. Yanıcı maddeler tutuştuktan sonra oksijenle bir araya geldiğinde yangının büyümesi kaçınılmaz bir sondur. Yangın sadece ormanlık alanlarda görülmez. Bazen ufak kazalar bazen de sabotaj ve önlemsizlik nedeniyle bir anda yangının başladığı görülebilir. Yangın çoğunlukla can ve mal kaybı ile sonuçlanır. Alevler oksijenle beslendiği sürece kolayca etrafa sıçrayarak yayılır. Bu durumda da yangının başlangıç anından itibaren fark edilmesi ve erkenden söndürme çalışmalarının başlatılması hayati bir önem taşır. Bu sebeple geliştirilen Yangın Alarm Sistemleri günümüzde pek çok yaşam alanında yoğun olarak kullanılır. Yangın denilen afet sadece ormanda, ahşaptan üretilmiş eski tarz binalarda değil betonarme yapılarda da sıkça ortaya çıkabilir. Yangın Alarm Sistemleri sayesinde yangın etrafa yayılmadan fark edilebilir, erkenden müdahalede bulunulabilir ve itfaiyeden destek talep edilebilir. Yangın Alarm Seti dedektör, siren, sensör ve kontrol panelinden oluşan bir tasarımla üretilir.
Gelişen teknoloji sayesinde elektronik güvenlik sistemleri yaşamın pek çok alanına nüfuz etmektedir. Bu nedenle aynı anda birden fazla elektronik güvenlik sistemi unsurunun bir arada kullanılması ile sıkça karşılaşılabilir. Yangın Alarm Sistemleri de itfaiyeyle irtibat halinde olarak ve ayrıca acil anons ses sistemi gibi farklı elektronik güvenlik unsurlarıyla entegre edilerek kullanılabilir. İtfaiye birimine doğrudan bağlanması sayesinde yangın fark edildiğinde insanların itfaiyeden yardım isteyene kadar geçen zaman kaybı da ortadan kaldırılmış olur ve yangının kısa sürede kontrol altına alınması sağlanır.
Acil anons ses sisteminin yangın alarmıyla birlikte kullanıldığı düzeneklerde ise kullanıcılar aynı anda iki sistemin getirdiği kazanımdan faydalanmış olurlar. Dedektörler tarafından duman ve ısı değişimi algılanarak yangın alarmı devreye sokulduğu anda eş zamanlı olarak hem sirenler öter hem de acil anons sistemi otomatik bir biçimde devreye girer. Sirenler öterken oluşan panik ortamı acil anons ses sistemi tarafından yapılan tahliyeye yönelik sesli kayıt yayını sayesinde dağıtılır ve binanın başarıyla boşaltılması sağlanır.
Kontrol Panelleri: Yangın alarm sisteminin çeşidine göre kullanılması gereken kontrol paneli de değişir. Farklı boyutlarda üretilen kontrol panelleri sayısı 20 ve 128 arasında değişen dedektöre de ev sahipliği yapar. Geniş alanlara kurulan yangın alarm sistemlerinde daha büyük bir panele ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir.
Dedektör: Dedektörler sayesinden yangının nerede başladığı tespit edilir. Bu nedenle alarm sisteminin en önemli parçası olduğu söylenebilir. Gaz dedektörü, ısı dedektörü, ışın dedektörü ve alev dedektörü olarak farklı çeşitlerini bulabilmek mümkündür. Her bir dedektör çeşidi sayesinde yangının farklı yönlerden kolayca tespit edilmesi sağlanır.
Yangın İhbar Butonları: İhbar butonları kullanıcıların yangının varlığına dair diğer kişileri de uyarmasını sağlayan parçalardır. Oldukça işlevseldir ve kullanımı kolaydır. Binanın belirli yerlerine yerleştirilen bu butonlara basarak sirenlerin ötmesi sağlanabilir. Sirenleri duyan kişiler yangının başladığını öğrenmiş olur dışarıya çıkmaya başlar. Yangın ihbar butonlarının yerden 1,4 metre yükseklikte olmalıdır. Böylece yetişkin veya çocuk herkes ihbar butonuna kolayca erişebilir.
Sirenler: Dedektörlerden kontrol paneline yangına ilişkin ulaştırılan sinyaller sonucunda binanın her yerinden duyulacak şekilde sirenler öter ve bu şekilde orada bulunan herkes yangının başladığına ilişkin bilgi sahibi olmuş olur.
Gazi Information Teknoloji’nin uzman kadrosu tarafından Yangın Alarm Sistemleri Gümüşhane ilinin her yerine hizmet ulaştırılmaktadır. Yaygın servis ağımız ve tecrübeli teknik ekibimizle hizmet ulaştırdığımız
Gümüşhane’deki ilçeler ise şu şekilde listelenebilir:
Yangın felaketine karşı herkesin tedbir olması gerekir. Elektronik güvenlik sisteminden yararlanılarak yangının yok edici unsurlarından bireyler korunabilir. Eğer siz de evinizi ve iş yerinizi yangın tehlikesine karşı korumak istiyorsanız Gümüşhane Yangın Alarm Sistemleri diye düşünüldüğünde sektöründeki öncü firmalardan olan Gazi Information Teknoloji’den destek alabilirsiniz. 2004 yılından beri Türkiye’nin her yerinde faaliyette bulunan Gazi Information Teknoloji’nin deneyimli uzman kadrosundan ücretsiz olarak keşif hizmeti isteyebilirsiniz.
Yorumlar
Bu hizmet ile ilgili yorum bulunamadı!
Yorumunuzu Yazın