Yangın Alarm Sistemleri muhtemel bir yangın tehlikesine karşı hem yangının büyümeden fark edilmesini hem de söndürülmesi için gerekli birimlerin uyarılmasını sağlayan teknolojiye verilen addır. Yangın alarm sistemleri konutlar, apartmanlar, siteler, tatil köyleri, kampüsler, hastaneler, sağlık ocakları, fabrikalar, limanlar ve havaalanları gibi pek çok yerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle Okul Yangın Alarm Sistemi ise yetişkinlere kıyasla korumaya daha muhtaç olan çocukların yangın tehlikesinden korunması için büyük bir öneme sahiptir. Yangın alarmı sayesinde başlangıç aşamasındayken alevler fark edilebilir. Böylece söndürme birimleri harekete geçirilebilir, bina içerisinde daha büyük zarar doğurabilecek birimlerin devre dışı bırakılması sağlanabilir. Yangın Algılama Sistemleri sayesinde erken müdahale yapılabilir ve kişilerin binayı hızlı bir süre içerisinde tahliye etmesi sağlanabilir.
Günümüzde pek çok yerde karşılaşılan Yangın Alarm Sistemi sayesinde yangın henüz başlangıç aşamasındayken fark edilir. Alarm sistemini oluşturan ikaz cihazları ile bina kısa sürede tahliye edilebilir. Yangın daha fazla büyümeden söndürme çalışmalarının başlatılması için gerekli birimler harekete geçirilebilir. Yangın kısa sürede büyük çaplı can ve mal kaybına sebep olabilecek kadar tehlikeli bir oluşumdur. Bu sebeple Yangın Algılama Sistemleri günümüzde hem konutlarda, işletmelerde hem de kamusal alanlarda önemli bir güvenlik tedbiri olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Yangın Alarm Seti butonlar, panel, dedektörler, siren ve flaşörden oluşur. Olası bir yangın anında duman ve alevler dedektörler tarafından algılanır, sonrasında bina içerisindeki insanların uyarılması için diğer birimler harekete geçirilir.
Yangın Alarm Sistemleri farklı Güvenlik Sistemleri ile birlikte uyumlu bir şekilde kullanılabilir. Yangın Alarm Sistemi ile acil anons sistemi entegre edilerek sık sık kullanılır. Olası bir yangın başlangıcında otomatik olarak acil anons sistemi devreye girer. Böylece binanın her yerinden duyulacak şekilde sesli uyarılar anons şekilde yapılarak binanın tahliye edilmesi sağlanır. Diğer Güvenlik Sistemleriyle entegre olması sayesinde yangın alarm sisteminden verimli bir şekilde yararlanılabilir.
Yangın alarm sistemlerinin tümü aynı temel prensipler dahilinde işlev gösterir. Esasen dumanı ve alevlerin ısısını algılayan dedektörler sayesinde yangın alarm sisteminin devreye girme sürecindeki ilk adım atılmış olur. Dedektörlerin ardından bina içerisindeki kişilerin alarm durumuna geçmesi için sirenler ötmeye başlar. Günümüzde gelişen teknolojik imkanlar sayesinde pek çok yangın alarm sistemi olası bir vaka halinde itfaiye merkezi ile de iletişim halindedir. Uzaktan sinyalizasyon özelliği sayesinde yangın başlangıç seviyesindeyken zaman kaybedilmeden itfaiyeye durum bildirilmiş olur. Yangın alarm sistemi çeşitleri şöyledir:
Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemi: Bu tip alarm sisteminde bina bölgelere ayrılır. Alarm kontrol paneline bağlı olan dedektörler yangın belirtilerinin hangi bölgeden geldiğine dair fikir verir. Söz konusu durum da panel üzerindeki bölge lambalarının yanmasıyla anlaşılır. Bu sayede bina yönetimi ve itfaiye yangının yoğunlaştığı yerlere yönelerek alevlerin büyümesini engelleyebilir, yangını daha kısa sürede söndürebilir. Alarm panelinde ne kadar çok sayıda bölge ve dedektör sayısı varsa yangının başlangıcına dair bilgiler de o ölçüde tutarlı olur. Konvansiyonel Yangın Alarm Sisteminde kontrol paneli en az 2 adet siren devresine bağlıdır.
Adreslenebilir Sistemler: Adreslenebilir sistemler Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemi ile benzerlik gösterip Yangının tam olarak nerede başladığı adreslenebilir sistem sayesinde net bir şekilde tespit edilebilir. Adreslenebilir sistemlerdeki algılama devresine 99 adete kadar cihaz bağlanabilir. Bu sistemde konvansiyonel dedektörler kullanılır ve dedektörler adres ile eşleştirilir. Böylece yangın meydana geldiğinde çalışan dedektörün hangi adreste olduğu bilindiğinden başarılı bir şekilde yangına müdahale edilebilir.
Analog Adresli Yangın Alarm Sistemleri: Bu tip yangın alarm sistemi çoğunlukla akıllı yangın alarm sistemi olarak adlandırılır. Konvansiyonel ve adreslenebilir yangın sistemlerine kıyasla daha çok sayıda birimden oluşur. Bu sayede yanlış alarmların önüne geçilmiş olur. Analog adresli yangın alarm sistemlerinde her bir dedektör ayrı bir bilgisayarla ve kontrol paneliyle eşleşir. Analog adresli sistemler 2,4,8 döngü versiyonlarına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu döngü sayısı sayesinde geniş alana yayılmış olan büyük binalar ve tesisler tek bir panel üzerinden kolayca takip edilebilir.
Kablosuz Yangın Alarm Sistemleri: Geleneksel kablolu yangın alarm sisteminin teknolojik yönden daha gelişmiş türevi olarak kablosuz sistemler geliştirilmiştir. Kontrol paneli ile sensörler, dedektörler ve çağrı noktaları arasında kablosuz bir şekilde radyon sinyalleri üzerinden iletişim kurulabilir. Kabloya ihtiyaç duyulmadan kurularak kullanılabilmesi sayesinde oldukça pratiktir. Bu yüzden yaygın bir kullanım ağına sahiptir.
Yangın Alarm Sistemleri Uşak ilinin her noktasına Gazi Information Teknoloji’nin uzman kadrosu tarafından ulaştırılmaktadır.
Uşak’ta faaliyet gösterdiğimiz ilçeler ve sunulan hizmetlerimiz ise şöyle sıralanabilir:
Siz de evinize veya iş yerinize Yangın Alarm Sistemleri kurulumu yaptırmak istiyorsanız Uşak Yangın Alarm Sistemleri denildiğinde alanında uzman kadrosu ile elektronik Güvenlik Sistemleri sektöründe yıllardan beri varlık gösteren Gazi Information Teknoloji’den yardım alabilirsiniz. Bunun için ücretsiz olarak keşif talep edebilir ve veri tabanında müşteri kaydınızı oluşturabilirsiniz.
Yorumlar
Bu hizmet ile ilgili yorum bulunamadı!
Yorumunuzu Yazın